Ad Colen

musicus/saxofonist/componist

Discipline: Muziek

www.adcolen.com

Bio

Utrechtse Jazzcomponist en – saxofonist Ad Colen nieuwste project

 

A Bird’s Eye View 

The stories birds are telling. Contemporary music inspired by birdsongs

 

Jazzcomponist en –saxofonist Ad Colens nieuwste project Birds’ Eye View on Jazz weerspiegelt zijn muzikale karakter: frisse fantasievolle composities met fraaie improvisaties die bij publiek en medespelers de (glim)lach ontlokken. Zijn muziek maakt mensen gelukkig omdat het een herkenbaar en verrassend verhaal is. Zo legt Colen tijdens een concert met zichtbaar plezier uit om welke vogels het gaat, waarom en hoe deze en die vogels hem muzikaal inspireren. De uitleg zorgt voor dieper gevoeld luisterplezier. Kauwen kraaien krakende tonen, maar kauwen reageert waanzinnig ritmisch op elkaar. Inspirerende klanken om mee te componeren en improviseren. Colen inspireert anderen om te genieten van het vogeluniversum, en in bredere zin, verbondenheid te leren voelen met de natuur. 

Net zoals de melodie van een jazzstandard een leidraad is om te improviseren, zo zijn ritmes, melodieën en klanken van de vogels dat ook. Improvisatie geïnspireerd door vogelklanken. Vorihe maand verscheen het nieuwe album. Nu speelt Colens band op podia in concertzalen en buitenlocaties. Ook verhaalt de ‘docent’ Colen in muzikale presentaties hoe hij zijn vogelinspiratie gebruikt om muziek te componeren en te spelen.

Het was een kwestie van tijd dat het unieke muziekwerk Bird’s Eye View on Jazz het daglicht moest zien. Persoonlijke rijping en het vinden van de juiste muzikanten is de verklaring. 

Het muzikale kind Colen groeide intens op met vogels. En vooral tijdens vakanties. Die speelden zich af in een huisje in een lommerrijk bos in België. Vogels, zo hoorde hij, zijn doelbewust strak of improviserend met elkaar in gesprek. Een muzikaal vraag- en antwoordspel. De dagenraad start met eerste merel en dan rolt zich een tapijt van muzikaal geluid uit totdat alles en iedereen wakker is. In dit bos speelde het kind samen met de vogels. 

 

Ad werd Jazzcomponist en –saxofonist en ging de vogelzang ook beter analyseren zonder het gevoel te verliezen. “Het geluid van vogels in combinatie met klanken in het bos inspireert me. Het geluid sleept me mee. Ik moet zitten en luisteren. Je hoort zoveel! Het is alsof je zintuigen op scherp komen te staan. Vogels hebben hun eigen universum, los van mensen. Je hoort dat pas als je er op gaat letten Als je er naar luistert, wordt het steeds duidelijker. Het is alsof je het als het ware in kunt stappen.” De natuur is dichterbij dan je zou denken. En de natuurbeleving wordt misschien wel heel intens gevoeld juist in de stad. 

 

Al jaren beschrijft Colen vogellijnen en verwerkt ze tot zijn composities. Colen beschrijft zichzelf ook als een band van vogels: de bedachtzame uil, de kwetterende solist als de zwartkop en een lyrische vogel als de heremietlijster. “Als vogelklanken vertraagd worden met onder andere moderne technieken, ontvouwen zich weer heel nieuwe klanken en melodische lijnen. Lijnen die vrij en grillig van stijl, melodie en ritme zijn. Maar er zijn ook melodische lijnen zoals de kwetterende zang van de Heremietlijster met zijn mooie lyrische lijn of de moderne klassieke melodielijn van de Winterkoning.” De muzikale boodschap is duidelijk: vogelzang en – composities en jazz liggen niet ver van elkaar. 

 

Dit album moest ooit het daglicht zien. Maar dit kon alleen met virtuoze muzikale persoonlijkheden met veel noten op hun zang, liefhebbers van improviserend samenspel en die bovenal altijd nieuwsgierig naar nieuwe manieren om muzikaal creatief te zijn. En dit is gelukt. Mike Roelofs laat zijn Rhodes piano parelen als de roodborst, Dion Nijland is net als zijn contrabas uit edel hout gesneden en speelt met de rust van een uil. Cellist Rogier Hornman is de benjamin van de band, een aanstormend cellotalent. En Yonga Sun is een van de weinige drummers die groove en ritmische virtuositeit combineert en roffelt als een specht. Deze bandleden zijn niet voor niets ook actief in tal van band en orkesten van formaat.

 

Over Ad Colen 

Als saxofonist en componist heeft hij met zijn Ad Colen Quartet 5 bejubelde CD’s (inter)nationaal getoerd. Hij speelt ook in de band HENK en de Utrechtse Jazz Archipel 

http://adcolen.com/

 

Line up:

Ad Colen – saxofoons en composities

Mike Roelofs – Fender Rhodes/Wurlitzer/piano

Dion Nijland – contrabas

Yonga Sun – drums

Rogier Hornman - cello

 

Booking info@adcolen.com   +31(0)621838640

 

Youtube

COLEN – A Birds’ Eye View”.  https://www.youtube.com/watch?v=SmrlrtfPx70

Concertimpressie: https://www.youtube.com/watch?v=Z7LU5m2IAGc

Bonte VliegenvangerVLOG: https://www.youtube.com/watch?v=NObVL7hKugQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Witte Pand

Meer locaties

Deelnemers locatie

Van dezelfde locatie

Social