Tango La Zapada

Tangodansers, -docenten, -choreografen

Discipline: Dans & theater

tangolazapada.nl
Choreograaf Danser Entertainment Performing Straat

Bio

Over ons

Wij zijn Birkit en Muzaffer, dansers, choreografen en docenten Argentijnse Tango. Rond 1990 werden we gegrepen door de tango (hij iets eerder dan zij) en in 1992 kwamen we langzaam in de ban van elkaar. Twee jaar later richtten we onze eigen school “Tango La Zapada” op en kort daarna begrepen we eindelijk dat we ook in het leven samen verder wilden.

Wij zijn moderne soms experimentele dansers, maar altijd met een traditionele fundering. Argentijnse tango is muziek die ons beroert. Een enkele viool of een perfect getimed loopje op de piano of de bandoneon kan ons intens raken. Als we salon dansen laten we ons op de muziek meenemen en komen de passen vanzelf. Als we optreden werkt het anders. Dan proberen we de muziek op zo’n manier te vertolken, uit te vergroten of juist ruimte te geven dat we de toeschouwer (hopelijk) noten laten horen die ze anders misschien gemist hadden. We houden van de contrasten en veelzijdigheid van de tango en dansen net zo graag virtuoos, snel en ritmisch als ingetogen, gecontroleerd en krachtig in slow motion.

Als dansers en choreografen gaan we graag op zoek naar de grenzen van de dans, zonder de fundamenten van de tango te verlaten. In onze voorstellingen en optredens zetten we altijd een breed spectrum van de tango neer. Zo was ons allereerste optreden op een modern tango-jazz stuk van een hedendaagse componist. Daarnaast verdiepten we ons ook enkele jaren in de meer ingetogen milonguero-stijl.
Impressies op video:

Een latere jazz-tango door Birkit & Muzaffer
Milonguerstijl door Birkit en Tete


Als docent dragen we de liefde voor en onze kennis van de tango over op onze cursisten. We inspireren en motiveren en dat met een flinke dosis humor. We willen het beste uit jou halen en zoeken daarin, binnen jouw mogelijkheden en wensen, ook naar grenzen. Zodat jij je kwaliteiten en dansplezier optimaal kunt ontwikkelen.

Ons tangoleven heeft ons door heel Nederland en ver daarbuiten gebracht. Onze eerste lessen gaven we in Nijmegen en Arnhem. We waren lange tijd de enige lesgevers in Eindhoven en werkten bij tangoscholen in o.a. Amsterdam en Utrecht. Het buitenland was al snel in ons geïnteresseerd. We waren één van de eersten die lesgaven in onder andere Edinburgh en Istanbul. Door Tete kwamen we in contact met Pina Bausch die ons naar Wuppertal haalde. Daar hebben wij de beroemde tangoscene in Café Ada opgericht. We reizen nog altijd maar minder sinds Utrecht in 2001 onze thuisbasis is geworden.

Behalve doceren vinden we het heerlijk om op te treden. Geïmproviseerd of met choreografie, solo of met meerdere dansparen, in kleine setting of in het theater. Tot nu toe stonden we in diverse voorstellingen en creëerden er zelf meerdere (o.a. samen met Quinteto Zárate en Marisa en Oliver uit Brussel).

We leerden van en met o.a. Gustavo Naveira en Giselle Anne, Claudia en Esteban Chicho en Juana, Julio en Corina. En natuurlijk van onze Tangopapa Tete. We maakten vele studiereizen naar Buenos Aires of troffen maestro’s hier of elders in Europa, op festivals bijvoorbeeld. Maar ook leerden we veel door onze samenwerkingen met andere dansers en door het lesgeven.

 

ONZE TANGO, ONZE VISIE

Argentijnse tango is als een taal. Je hebt:

Grammatica (techniek)Communicatievaardigheden (leiden en volgen)Vocabulaire (passen en figuren)Intonatie (ritmiek, dynamiek)Uitspraak (uitvoering, elegantie)

Zodra je begint met het aanleren van deze vaardigheden kun je je eigen gesprek voeren met je partner. Al dansend vertel je samen een verhaal. Soms een hartelijk gesprek, een luchtig onderonsje of een meeslepende dialoog. Of juist een indrukwekkende ontmoeting met diepgang. Zo word je samen dansend poëzie.

We hechten belang aan het aanleren van de juiste tangotaal. Hiermee ontwikkel je jezelf als danser en beschik je over een brede woordkeuze. Met die basis heb je samen op de dansvloer ervaringen die zich niet met woorden laten uitdrukken. Hoe verwoord je een hartelijke dans of een luchtig samenzijn? Of diepgang in contact? Het mag duidelijk zijn dat hier geen woorden voor zijn, maar de ervaringen zijn intens, rijk en net zo divers als er dansers zijn.

Catharijnesteeg

Meer locaties

Deelnemers locatie

Van dezelfde locatie

Social


Foto's van Tango La Zapada